Back to home
Gebak, Taart

Meringue verjaardagstaart

Niske Bakt is 1 jaar! Een jaar geleden ging m’n bakblog online. Voor mij een mijlpaar en daarom maakte ik voor deze gelegenheid een heerlijke verjaardagstaart. De taart is geïnspireerd op m’n eerste poost van vorige jaar. Van de valentijn schuimpjes van vorig jaar maakte ik deze heerlijk en mooie meringue verjaardagstaart. Maar je kan hem natuurlijk ook maken voor valentijn om je geliefde mee te verrassen.

INGREDIËNTEN:

Harde Wenerdeeg:
  • 150 gram Bloem
  • 100 gram Boter
  • 50 gram Suiker
  • rasp van 1 citroen
  • 1/2 ei
  • Zout
Meringue:
  • 6 eiwitten of 180 gram eiwit
  • snufje zout
  • 180 gram suiker
  • 180 gram poedersuiker
  • kleurstof
  • Versiering
Vulling:
  • 375 ml Slagroom
  • 45 gram Suiker
  • Slagroomversteviger
  • 225 gram Verse frambozen

BENODIGDHEDEN:

  • Bakpapier
  • Taartring van 22 cm
  • Taartring van 20 cm
  • Spuitzakken met verschillende spuitmondjes glad en gekarteld

BEREIDING:

Harde Wenerbodem:

Doe alle ingrediënten in een kom en kneed alles door elkaar totdat het een soepel deeg is. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 min rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een plak van ongeveer 0,5 cm dik. Met behulp van een bakring steek je plak van 22 cm. en leg deze op een met bakpapier bekleed bakplaat. Bakt de deegplak in ongeveer 16 minuten goudbruin en laat hem vervolgens afkoelen.

Meringue:

Verlaag de temperatuur van de oven naar 100 graden.

Doe de eiwitten met het zout in een kom en mix deze luchtig. Doe er vervolgens de suiker bij en klop totdat er pieken ontstaan. Wanneer je de kom op z’n kop kan houden en het eiwitschuim blijft zitten waar die zit is je schuim goed.

Meng vervolgens met een spatel de poedersuiker door het eiwitschuim.

Verdel je schuim in 4 delen. Kleur een deel met rode kleurstof. Kleur een ander deel met de roze kleurstof. De andere 2 delen blijven wit.

Verdeel over 4 spuitzakken. De rode in een spuitzak met een grove kartelmond. De roze in de spuitzak met veel kartels. In een spuitzak met een gladde spuit mond, maak je met behulp van een satéprikker 4 strepen met kleurstof op basis van gel aan de binnenkant kant van de spuitzak en vul deze met een deel wit. Doe in de laatste zak met een kartel spuitmond het laatste deel met de witte meringue.

Teken op een bakpapier 2 cirkels van 20 cm met behulp van een bakring. Spuit eerst met witte gekartelde spuitzak kleine toeven aan de rand en vul de hele rand op. Vervolgens maak je met de rode spuitzak in elke cirkel 3 grote toeven. Met de roze spuitzak maak je tegen de grote toeven roze steeds 2 kleine toefjes en laat een klein beetje ruimte er tussen. Maakt nog een paar toefjes roze los in de cirkel. Spuit met de gestreepte spuitzak ook verschillende toeven. Vul als laat met wit de cirkel op met witten toefjes. (Laat gewoon je eigen creativiteit naar boven komen bij het verdelen van de toeven over de cirkel). Hierboven is een voorbeeld van mij.

Bestrooi de beide cirkels met versieringen en bak de meringue 2 uur in de oven en laat vervolgens in de oven afkoelen.

Vullen:

Klop slagroom met suiker (eventueel met slagroomversteviger ) op tot dat deze stijf is en doe deze daarna in een spuitzak met een gladspuitmondje van 1 cm.

Spuit eerst een toef slagroom op een bord of presenteerschaal. Leg de plak harde wenerbodem boven op de toef slagroom (hierdoor zal de taart minder glijden tijdens het snijden). Spuit de helft van de slagroom op de bodem. Verdeel de helft van de frambozen over de slagroom. Leg een van de twee meringue plakken boven op de taart en spuit daarna de andere helft van de slagroom. Verdeel daarna de rest van de frambozen. Leg nu de laatste plak meringue er bovenop.

Voor m’n verjaardag deed ik er natuurlijk nog een mooi kaarsje boven op.

Lekker Smikkelen

Liefs Niske

By Niske, 12 februari 2020

Bakken met Niske

Bakken met Niske

Welkom op mijn bakblog Bakken met Niske.  Zoals de naam van mijn blog al verklapt ben ik gek op bakken. Ik vind het leuk om heerlijke taarten te bakken. Maar ook ben ik dol op het maken van hartige gerechten. Je kunt dus wel zeggen dat mijn oven thuis geregeld aan staat, met iets lekkers er in.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief vol met inspiratie