Back to home
Cake, Taart

Chocoladetaart met pecan en karamel

Bas is in december jarig. Eigenlijk hoef ik niet meer te vragen wat voor taart Bas wil voor zijn verjaardag. Het antwoord is namelijk elk jaar hetzelfde: iets met chocola en noten. Gelukkig kan je daar zo veel in variëren dat ik elk jaar met deze twee ingrediënten aan de slag kan gaan en elk jaar een andere taart kan maken. Zo maakte ik al eens deze glutenvrije chocoladetaart . Dit jaar maakt ik deze chocoladetaart met pecan en karamel. Een eenvoudig recept waar je indruk mee maakt. Wat wil je nog meer. Ga jij hem ook maken?

Chocoladetaart met pecan en karamel Recept

INGREDIËNTEN:

Chocolade Cake:
  • 150 gram Roomboter (kamertemperatuur)
  • 125 gram Donkere Basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 tl Vanille extract
  • 1,5 tl Bakpoeder
  • 130 gram Bloem
  • 20 gram Cacao
  • Snuf Zout
Karamel:
  • 75 gram Suiker
  • 25 ml Water
  • 50 ml Slagroom
  • 37 gram Boter
  • Snuf Zout
Mascarponeroom:
  • 125 gram mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje klopfix
Overig:
  • 50 gram Pecannoten

BENODIGDHEDEN:

  • Taartvorm van 20 cm
  • Bakpapier
  • Spuitzak

BEREIDING:

Chocolade cake:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een taartpan of springvorm in en bekleed de onderkant met bakpapier. Mix de boter samen met de suiker in 4 minuten romig. Voeg een voor een de eieren toe en als laatst de vanille. Zeef alle droge ingrediënten: de bloem, bakpoeder en cacao en voeg deze samen met de snuf zout bij de natte ingrediënten en meng door elkaar. Doe het beslag in de bakvorm en bak de cake in 50 min. gaar in de oven. Test met een satéprikker of deze goed is.

Stort hem op een rooster en laat de taart 5 min. afkoelen en pak hem dan in in huishoudfolie en laat in de koelkast afkoelen.

Karamel:

Doe de suiker samen met het water in een hoge pan, zet op het vuur en breng het aan de kook. Laat het tot 170 graden koken (als je een thermometer heb gebruik deze dan, anders totdat het geheel een goudbruine kleur heeft). Zorg dat je tijdens dit proces niet in de pan roert.

Breng de slagroom in een steelpannetje aan de kook en voeg deze bij de karamel wanneer deze 170 graden is en de juiste kleur heeft (let op! dit gaat bruisen). Roer gelijk met een siliconenspatel het geheel totdat het niet meer zo bruist en haal de pan van het vuur. Voeg als laatste de boter en het zout toe en roer alles door elkaar totdat de boter volledig is gesmolten. Doe de karamel in een bakje en dek deze af. Laat de karamel volledig afkoelen buiten de koelkast.

Mascarponeroom:

Klop de mascarpone en de slagroom samen met het zakje klopfix stevig. Voeg daarna de helft van de karamel toe aan de mascarponeroom en mix totdat deze helemaal is opgenomen. Doe de overgebleven karamel in een spuitzak.

In elkaar zetten:

Verwarm de oven op 210 graden en rooster de pecannoten in een ovenschaal voor 10 minuten. Laat ze even afkoelen en hak ze fijn.

Snijd de afgekoelde cake horizontaal door de helft. Verdeel de helft van de mascarpone room er overheen en strooi de helft van de pecannoten er overheen. En spuit de helft van de karamel er overheen.

Plaats de bovenkant op de taart en herhaal de hierboven beschreven stappen.

Lekker smikkelen en geniet van je chocoladetaart met pecan en karamel!

Liefs Niske

By Niske, 20 december 2023
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bakken met Niske

Bakken met Niske

Welkom op mijn bakblog Bakken met Niske.  Zoals de naam van mijn blog al verklapt ben ik gek op bakken. Ik vind het leuk om heerlijke taarten te bakken. Maar ook ben ik dol op het maken van hartige gerechten. Je kunt dus wel zeggen dat mijn oven thuis geregeld aan staat, met iets lekkers er in.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief vol met inspiratie