Back to home
Koekjes, Melkvrij, Sinterklaas

Kruidnoten (Pepernoten)

De Sinterklaastijd ik ben er dol op. Vroeger al als klein meisje vond ik het al fantastisch om samen met het hele gezin naar de optocht te gaan en Sinterklaas die altijd bij m’n oma op bezoek kwam.

Nu ik zelf kinderen heb, vier ik het ook weer met mijn kinderen. Wat is het fijn om mijn kinderen net zo te zien genieten van het Sinterklaas feest als ik dat doe. Samen naar het Sinterklaas Journaal kijken en vol spanning afwachten wat er ‘s ochtends in je schoen zal zitten.

En op 5 december vieren we pakjesavond met een zak vol cadeautjes met een zelf geschreven gedicht er bij. Ook altijd wel weer een beetje spannend wat er dit jaar weer over je gezegd wordt.

Voor mij als bakker is de Sinterklaastijd natuurlijk ook een heerlijk bakfeest met allemaal lekkere dingen. Zo ben ik dol op marsepein, gevulde speculaas en banketstaaf. Maar wat natuurlijk niet bij een mooi Sinterklaasfeest mag ontbreken zijn heerlijke zelfgebakken kruidnoten (zoals ze officeel heten, maar ik zeg ook gewoon pepernoten hoor).

Het is een heerlijk recept om samen met de kinderen te bakken. Omdat er geen ei in zit is het niet erg als er tussen maken van deze kruidnoten af en toe eens wat deeg in de mondjes verdwijnt.

INGREDIËNTEN:

  • 250 gram Bloem
  • 2 tl Bapoeder
  • 3 tl Speculaaskruiden
  • Snuf Zout
  • 120 gram Donkere Basterdsuiker
  • 100 gram Koude Plantaardige-Boter
  • 60 ml Havermelk

Als je voor zowel de boter als de melk een plantaardige vervanger kiest zijn deze kruidnoten vegan.

BEREIDING:

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed enkele pakplaten met bakpapier.

Voegt bloem, bakpoeder, speculaaskruiden, zout en basterdsuiker in en kom en meng als goed door elkaar. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze samen met de melk bij de droge ingrediënten in de kom. Kneed tot een samenhangend deeg.

Maak van het deeg rolletjes van 1.5 cm doorsnede. Snij de rol in stukjes van 1 cm. Draai tussen je handen van elke stukje een bolletje.

Leg de bolletjes op de bakplaat laat een kleine beetje ruimte tussen de kruidnoten en bak ze 16-20 min in de oven.

Lekker Smikkelen

Liefs Niske

By Niske, 12 november 2020
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bakken met Niske

Bakken met Niske

Welkom op mijn bakblog Bakken met Niske.  Zoals de naam van mijn blog al verklapt ben ik gek op bakken. Ik vind het leuk om heerlijke taarten te bakken. Maar ook ben ik dol op het maken van hartige gerechten. Je kunt dus wel zeggen dat mijn oven thuis geregeld aan staat, met iets lekkers er in.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief vol met inspiratie