Back to home
Koningsdag

Koningsdagslof

We kennen natuurlijk de oranje tompouce die we met Koningsdag allemaal massaal eten, maar deze Koningsdagslof is ook heerlijk om een keer voor Koningsdag te bakken. Helemaal in het oranje thema, met een vulling van sinaasappel en versierd in de kleuren rood, wit en blauw.

Wat ga jij maken met Koningsdag? Ik zou het leuk vinden als je me laat weten dat je deze heerlijke Koningsdagslof hebt gebakken.

Koningsdagslof Recept

INGREDIËNTEN:

Sloffendeeg:
  • 260 gram Bloem
  • 170 gram (plantaardige) Boter
  • 170 gram Basterdsuiker
  • 1 Ei
  • 1/2 Citroen Rasp
  • 1/4 tl Zout
  • 2 tl Bakpoeder
Spijs:
Sinaasappelvulling:
  • 1 blaadje gelatine
  • 100 gram suiker
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 84 ml sinaasappelsap
  • 1 ei
  • 2 dooiers
  • 100 gram boter (kamertemperatuur)
Afwerking:
  • 250 gram Slagroom
  • 25 gram Suiker
  • 1 zakje Klopfix
  • Aardbeien om te versieren
  • Blauwe bessen

BENODIGDHEDEN:

BEREIDING:

Sloffen:

Doe alle ingrediënten voor het sloffendeeg in een kom en kneed alles door elkaar, totdat het een samenhangend geheel is. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Maak het recept van het amandelspijs volgens het recept op m’n blog.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rol het sloffendeeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het deeg uit totdat het een dikte heeft van 8 mm. Steek met behulp van een sloffenring een deegplak uit in de juiste vorm. Rol het overgebleven deeg opnieuw uit en steek hier een tweede deegplak uit. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Vet de sloffenring(en) in en plaats deze er overheen. Als je 2 sloffenvormen hebt kan je ze tegelijkertijd bakken, anders de sloffen één voor één.

Verdeel het spijs over de sloffen. Zorg dat je tot 1,5 cm van de rand afblijft met je spijs. Bak de sloffen in ongeveer 25 min. gaar. Wanneer de sloffenbodems klaar zijn, verwijder dan gelijk de sloffenring en laat de sloffen afkoelen.

Sinaasappelvulling:

Week de gelatine minimaal 10 minuten in koud water. Doe suiker, rasp, sinaasappelsap en eieren in een steelpan en verwarm het geheel al roerende op middelhoog vuur tot 85 C. Haal het dan van het vuur en haal de vulling door een zeef. Voeg vervolgens de gelatine toe, en als deze volledig is opgelost voeg dan de boter in kleine blokjes toe en laat opstijven.

Afwerken:

Roer de opgesteven sinaasappelvulling nog een keer goed door en doe in een spuitzak met een spuitmond van 1 cm. Klop de slagroom met de suiker en het zakje klopfix stijf en doe deze in een spuitzak met het Saint Honoré spuitmondje.

Spuit een laag sinaasappelvulling op door eerst een cirkel langs de buitenrand te spuiten. Laat nog wel wat ruimte langs de rand. Spuit vervolgens met een zigzagbeweging de slagroom op de sloffen.

Versier ter afwerking één uiteinde van de slof met aardbeien, de andere kant met blauwe bessen en laat het midden leeg, zodat er een Nederlandse vlag ontstaat.

Nu kan je lekker van deze overheerlijke Koningdagslof genieten, nadat je leuke koopjes hebt gekocht op de kleedjesmarkt.

Lekker Smikkelen

Liefs Niske

By Niske, 25 april 2022
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bakken met Niske

Bakken met Niske

Welkom op mijn bakblog Bakken met Niske.  Zoals de naam van mijn blog al verklapt ben ik gek op bakken. Ik vind het leuk om heerlijke taarten te bakken. Maar ook ben ik dol op het maken van hartige gerechten. Je kunt dus wel zeggen dat mijn oven thuis geregeld aan staat, met iets lekkers er in.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief vol met inspiratie