Op 9 september was ik jarig en maakte ik deze heerlijke Fraisier taart. De klassieke aardbeientaart uit Frankrijk. Ik ben zelf dol op aardbeien en omdat ik zelf de taart mocht uit kiezen werd het deze.
En zal ik je een geheimpje verklappen: in 2020 heb ik ooit auditie gedaan voor Heel Holland Bakt. In de allereerste ronde maakte ik de Fraisier taart en mocht ik een ronde verder. Helaas viel ik in de laatste auditieronde net buiten de boot van de uitzendingen.
Verwarm de oven voor op 170 ⁰C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Klopt de eiwitten stijf en voeg de suiker er aan toe, totdat dat het eiwit stijf is en er stevige pieken zijn ontstaan. Spatel de bloem, amandelmeel en de poedersuiker door de eiwitten. Stort het beslag uit op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel het beslag over de hele bakplaat. Bak de cake 25 min in de oven. Wanneer deze klaar is, haal het bakpapier gelijk van de bakplaat en laat afkoelen. Steek met de kookring een hele cirkel cake uit en nog 2 halve die samen de onderkant vormen.
Maak de banketbakkersroom zoals beschreven op mijn blog. Maak hem met 2 dooiers in plaats van met 1,5 als je het recept door midden zou splitsen. Stort hem op een plat bord en dek af zodat het goed kan afkoelen in de tijd dat je de botercrème maakt.
Maak vervolgens ook de botercrème zoals beschreven op mijn blog. Wanneer deze klaar is en de banketbakkersroom is rond kamertemperatuur afgekoeld, voeg deze dan al draaiende beetje bij beetje aan de botercrème toe. Mix alles goed door elkaar heen en voeg als laatste de vanille toe. Doe de vulling in een spuitzak.
Plaats het taartkarton op een vlakke ondergrond en zet hierover de taart ring. Bekleed de binnenkant met acetaatfolie. Leg de 2 halve plakken cake op de onderkant. Kies de mooiste aardbeien uit (zorg dat je aardbeien heb die ongeveer dezelfde hoogte hebben). Snijd de mooie aardbeien doormidden en plaats deze aan de buitenkant op de cake met het snijvlak naar buiten. Wanneer je helemaal rond bent, snijd je de overgebleven aardbeien in stukjes (bewaar ze nog even).
Spuit een laag vulling op de onderkant en bedek ook de aardbeien aan de buitenkant met de vulling. Er zal als het ware dan een kuiltje ontstaan in het midden. Deze vul je op met de gesneden aardbeien. Doe weer een laag vulling, tot deze op is. Maak deze glad en leg de hele plak cake er bovenop. Plaats de taart in de koelkast en ga verder met de bovenlaag.
Week de blaadjes gelatine in koud water voor 10 min en pureer de aardbeien. Doe 1/3 van de aardbeienpuree in een steelpan en breng aan de kook. Wanneer deze kookt, haal hem van het vuur en roer er de blaadjes gelatine doorheen. Voeg vervolgens weer bij de overgebleven aardbeienpuree. Voeg als laatste de poedersuiker er doorheen. Giet de topping op de taart en deze opstijven in de koelkast.
Versier de taart met nog wat verse aardbeien.
Lekker Smikkelen
Liefs Niske
Welkom op mijn bakblog Bakken met Niske. Zoals de naam van mijn blog al verklapt ben ik gek op bakken. Ik vind het leuk om heerlijke taarten te bakken. Maar ook ben ik dol op het maken van hartige gerechten. Je kunt dus wel zeggen dat mijn oven thuis geregeld aan staat, met iets lekkers er in.