Back to home
Taart

Limoen-Meringue Vlaai

Iedereen kent de klassieke citroen-meringue zeker weten wel. Dit is een heerlijke variant er van. Onder deze dikke schuimlaag zit een heerlijke frisse limoen vulling. Hier het recept van mijn Limoen-Meringue Vlaai.
Een heerlijke taart voor in de lente of als afsluiting van een paasbrunch of diner.

INGREDIËNTEN:

Bodem:
  • 175 gram bloem
  • 20 gram suiker
  • 115 gram boter
  • snuf zout
  • 1 eidooier
  • 2 tl ijskoud water
Limoenvulling:
  • 4 limoenen (schoongemaakt)
  • 50 gram maïzena
  • 75 gram basterdsuiker
  • 100 + 300 ml water
  • 2 eidooiers
  • 50 gram boter
Merengue:
  • 3 eiwitten
  • 140 gram fijne suiker

BENODIGDHEDEN:

  • Vlaaivorm (ingevet)
  • Vershoudfolie
  • Bakpapier
  • Bllindbakbonen
  • Steelplan
  • Mixer

BEREIDING:

Bodem

Doe de bloem, suiker, boter en de snuf zout in een kom en mix deze door elkaar totdat het deeg korrelig is. Voeg vervolgens de eidooier en de lepels water erdoor tot een samenhangend deeg. Maak er een deegbal van en druk deze plat. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het deeg 15 minuten koelen in de koelkast.

Bestuif het aanrecht met wat bloem. Kneed het deeg uit de koelkast nog even door elkaar en maak er een bal van Rol met een deegroller het deeg uit tot een plak van 3 cm groter dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. En zet het deeg 15 minuten weg in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 C. Bak de bodem 15 minuten blind. Verwijder het bakpapier en de blindbakbonen en bak het deeg vervolgens nog 7 min bij 180 graden. Haal de bodem uit de oven en laat afkoelen terwijl je de vulling van de taart maakt. Laat de oven aanstaan.

Limoenvulling

Rasp de schil van de limoenen en pers vervolgens de limoenen uit. Doe de maïzena, met de basterdsuiker en 100 ml water in een kommetje en roer alles tot een glad papje.

Breng in een steelpannetje de 300 ml water met de limoenrasp aan de kook. Voeg al roerende het papje toe en blijf roeren tot dat het begint te binden. Kook dit nog 2 min door. Haal de pan van het vuur en roer de eierdooiers er doorheen. Daarna voeg je het limoensap en de boter er door. Doe de limoenvulling in de bodem.

Meringue

Doe de eiwitten in een vetvrije metalen kom en klopt de eiwitten stijf tot pieken. Voeg beetje bij beetje de suiker er aan toe en klop alles tot een stevige glanzende massa. Bedek de limoenvulling voorzichtig met het eiwitschuim.

Zet de taart 20 tot 25 minuten in de oven totdat de meringue mooi goudbruin is geworden.

Lekker Smikkelen,

Liefs Niske

By Niske, 10 april 2019
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bakken met Niske

Bakken met Niske

Welkom op mijn bakblog Bakken met Niske.  Zoals de naam van mijn blog al verklapt ben ik gek op bakken. Ik vind het leuk om heerlijke taarten te bakken. Maar ook ben ik dol op het maken van hartige gerechten. Je kunt dus wel zeggen dat mijn oven thuis geregeld aan staat, met iets lekkers er in.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief vol met inspiratie