Back to home
Koekjes, Melkvrij, Valentijn

Gedecoreerde Koekjes

Met dit recept kun je echt alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld deze mooie versierde Valentijn koekjes maken. Maar ik maakte ook al koekjes voor Kerst en Koningsdag. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Veel plezier met het maken van deze mooie en lekkere koekjes. Welke gedecoreerde koekjes ga jij maken?

Gedecoreerde Koekjes Recept

INGREDIËNTEN:

Koekjes:
  • 120 gram (plantaardige) Boter (koud)
  • 120 gram Witte Basterd Suiker
  • Rasp van 1 Citroen of 1/2 tl vanille extract
  • 1/4 tl Zout
  • 1 Ei
  • 300 gram Bloem
Royal Icing:
  • 300 gram Poedersuiker
  • 7 gr Eiwitpoeder
  • 45 ml Water

BENODIGDHEDEN:

  • Deegroller
  • Plasticfolie
  • Bakpapier
  • Spuitzak(ken)

BEREIDING:

Koekjes:

Doe de boter, suiker en citroenraps in een kom en meng door elkaar. Voeg het ei er bij en meng deze tot een het geheel. Voeg als laatste de bloem en zout toe en kneed het geheel tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden en kneed het deeg nog even door en rol het vervolgens uit op een licht bestoven aanrecht tot een dikte van 3 mm.

Steek de koekjes uit in de gewenste vorm en leg het koekje op een met bakpapier bekleden bakplaat. Bak de koekjes vervolgens 15-17 min in de oven. En laat ze daarna afkoelen op een rooster.

Royal Icing:

Zeef de poedersuiker en eiwitpoeder en meng dit door elkaar. Voeg het water toe en meng alles door elkaar. Nu heb je stijve royal Icing. Wil je echt het hele koekje een laagje geven met royal icing dan verdun je hem steeds met een druppel water tot dat hij iets vloeibaar is (het kan per keer verschillen totdat je deze staat hebt bereikt.) Doe dit heel voorzichtig want je heb al snel te veel. Je kunt testen of de royal icing goed is door het kommetje te roeren. Als de oppervlakte in 15-20 seconde weer vlak is is hij goed. Geef de royal icing de gewenste kleur.

Doe de royal icing in een spuitzak en knip een heel klein puntje er af van ongeveer 2mm. Trek een dun lijntje aan de buitenkant van het koekje door zachtjes te knijpen. Als het lijntje is gezet vul dan het koekje in maar dit keer knijp je harder in de spuitzak. Als het hele koekjes is opgevuld pak dan een sate prikker en zorg met een draaiende beweging dat ook de kleien plekjes die niet helemaal opgevuld zijn worden gevuld en dat het een geheel is of pak het koekje voorzichtig op en schut het even zodat de royal icing goed verspreid over het koekje.

Laat het koekje vervolgens drogen. Dan kan je een twee laag of kleur pakken om eventueel de versiering er op te doen. Voor de 2e laag is een uur drogen voldoende. Heb je alle lagen af laat dan het gedecoreerde koekje helemaal opdrogen voordat je de koekjes serveert.

Lekker Smikkelen

Liefs Niske

By Niske, 14 februari 2021
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bakken met Niske

Bakken met Niske

Welkom op mijn bakblog Bakken met Niske.  Zoals de naam van mijn blog al verklapt ben ik gek op bakken. Ik vind het leuk om heerlijke taarten te bakken. Maar ook ben ik dol op het maken van hartige gerechten. Je kunt dus wel zeggen dat mijn oven thuis geregeld aan staat, met iets lekkers er in.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief vol met inspiratie